Ampeløse balsamer i landskabsdesign

Disse blomster er til dekorativ brug. Et vigtigt træk ved dem er stilke, der bøjer stærkt. Ordet "ampel", oversat fra tysk, betyder en hængende vase designet til at dyrke blomster. Denne type balsam er velegnet til denne dyrkningsmetode.

Generel information om ampelny balsam

Denne plante er distribueret over hele verden og nyder bred popularitet. Det følgende beskriver mere detaljeret, hvad det er.

Botanisk beskrivelse og oprindelseshistorie

Der er ingen pålidelige oplysninger om, hvor nøjagtigt den ampeløse balsam dukkede op. Dens oprindelse kan kun forklares ved hjælp af legender, men ingen af ​​dem er endnu bekræftet.

Hvide blomster

Hjemlandet for denne indenlandske blomst er subtropierne i Afrika eller Nordamerika. Den første omtale af udseendet af balsam på det europæiske kontinent går tilbage til 1596. Umiddelbart efter udseendet begyndte han at nyde popularitet.

Denne plante kan dyrkes som en enårig og flerårig plante. Det tilhører balsamfamilien, hvor mere end 300 plantearter er kendt. Blomster vokser i bladaksler og kan have forskellige nuancer:

 • Orange,
 • lilla,
 • rød,
 • hvid,
 • lyserød.

Bemærk! Farven kan være solid, plettet eller stribet. De giver indtryk af lyse farvede lanterner.

Blomstens størrelse er 6-8 centimeter i diameter. Når de er modne, vokser grønne kasser med plantefrø. De tørrer gradvist ud. Hvis du let rører ved en moden kasse, sprænger den og spreder frøet rundt. På grund af denne egenskab kaldes planten populært touchy.

Ampeløs balsam har en størrelse på 15 til 25 centimeter. Blomstringstiden begynder i juni og kan fortsætte indtil frost.

Interessante fakta

Balsam blomstrer hele året rundt. Dette er en af ​​grundene til, at de kaldes stedsegrønne.

Vanddråber skiller sig ofte ud langs kronbladernes kanter. Denne ejendom gav planten et andet navn: Vanka Wet.

Vigtig!Med forbehold for vækstbetingelserne i stueforhold er den magtfulde balsam i stand til at blomstre hele året rundt.

Det menes, at farvning af balsamer påvirker udviklingen af ​​visse aspekter af den menneskelige personlighed. For eksempel udvikler lilla mentale evner, og lyserød fremmer udviklingen af ​​følelsesmæssighed. Det antages, at blomstens farve svarer til den type energistrøm, der påvirker en person.

Balsamer i naturen

Der er mere end tre hundrede arter af denne blomst. Blandt dem er både flerårige og årlige. Der er buske op til to meter høje. Hvis der vælges ampeløs balsam til dyrkning, beskrives hvordan man plejer det nedenfor.

Populære typer ampel balsaminer

Der er flere af de mest populære typer balsamer, der bruges derhjemme eller til landskabspleje.

Balsam tumbler

Balsam ampel vippekontakt

Denne sort har hvide blomster. Deres diameter er 4-5 centimeter.

Balsam ampelous terry Waller Atena Appleblossom

Denne type terry balsam har blomster, der varierer i størrelse fra 4 til 5 centimeter. Den ydre del af kronblade er hvid, den indre del har en delikat lyserød farve.

Ampeløse balsamer i landskabsdesign

Disse planter kan bruges i landskabspleje. Normalt bruges de til dette formål fra begyndelsen af ​​blomstringen til slutningen af ​​august. På andre tidspunkter holdes de i værelsesforhold.

Hvordan man dyrker ampeløs balsam

Yderligere betragtes balsam Impatiens Ampelny i detaljer - såning, vækstbetingelser og andre funktioner.

Til dyrkning kan du bruge stiklinger. I dette tilfælde afskær stilkene 8-10 centimeter om foråret, læg dem i vandet. Når du vokser, kan du bruge fugtig jord med en lille tilsætning af sand.

Bemærk! På bare et par dage vil de udvikle et rodsystem. Umiddelbart efter dette skal du transplantere dem i potter.

Planteudviklingsstadier og balsampleje

Når du rejser, er det vigtigt at følge alle voksende regler.

Jord sammensætning

For at dyrke ampeløs balsam er det nødvendigt at give en passende jordsammensætning, hvori de vil vokse. For at gøre dette skal du forberede en jordblanding, der skal indeholde følgende komponenter:

 • vermiculit;
 • tørv;
 • flodsand;
 • overfladeblad jord.

Vigtig! Disse dele tages i samme volumen og blandes grundigt. En færdiglavet sammensætning af denne art sælges i specialbutikker, hvor den kan købes til dyrkning af balsam.

Bioteknologi kræver, at når man bruger denne jord, hældes et tyndt lag sand på bunden af ​​potten - dette vil hjælpe med at beskytte plantens rødder mod forfald.

Belysning og placering

Sådan plejer du en balsamblomst - først og fremmest er det vigtigt at give ordentlig belysning. Med manglen falmer blomsterne. Planten tåler ikke direkte sollys. Den bedste mulighed for pleje af en blomst er rigelig diffust belysning.

Vigtig!Hvis balsam dyrkes i en rummelig gryde, har den ikke nok blomster. Situationen kan rettes ved at transplantere i en strammere gryde.

Reproduktion fra frø

For at dyrke blomster fra frø kan de fås fra planten eller købes i en specialbutik.

Såningsteknik til balsamfrø

Hvis det besluttes at dyrke blomster fra frø, skal du først med deres hjælp få frøplanter. Dette skal gøres som følger:

 1. Forbered beholdere med jord. Frøene presses let ned i jorden og drysses med en lille mængde sand.
 2. Drys og dæk med gennemsigtig film eller glas.
 3. Frøbeholdere skal opbevares på et godt oplyst og varmt sted. Det skal huskes, at de direkte solstråler er farlige for dem. Det bedste valg er rigelig diffust belysning.
 4. Daglig ventilation er afgørende for fuld udvikling. For at gøre dette fjernes filmen eller glasset midlertidigt, og planten får lov til at trække vejret.
 5. Vanding skal være tilstrækkelig, men ikke rigelig. Der skal udvises forsigtighed, så jorden ikke bliver tør.

Oprindeligt plantes frøene sammen. Over tid vises spirer. Så snart tre blade kan ses på dem, bliver det nødvendigt at foretage et valg. Nu plantes hver plante i en separat beholder. Balsam foretrækker stramme gryder, hvor den vil trives. I dette tilfælde har han brug for daglig vanding. Du kan bruge potter til dyrkning.

Luksuriøse skarlagenrøde blomster

Hvordan og hvornår man skal plante

Landing sker i midten af ​​marts. Før det er det vigtigt at holde dem i en svag opløsning af kaliumpermanganat i flere timer. Umiddelbart inden plantning skylles frøene i rent vand.

Pleje af voksne planter

Når du plejer balsam, er det vigtigt at give den tilstrækkelig vanding. Dette er en fugtelskende plante. Under forhold, hvor der ikke er nok vand, er balsam i stand til at overleve. På samme tid vil han imidlertid kaste de nedre blade, og selve planten mister sin elasticitet.

For at bestemme, hvornår fugt er nødvendig, skal man huske på, at jorden, hvor balsamrødderne er placeret, ikke bør blive helt tør.

Om vinteren har planten brug for meget mindre fugt. Derfor skal vanding på dette tidspunkt reduceres.

Bemærk! En situation, hvor væske stagnerer i en gryde eller palle, er uacceptabel. Hvis du ikke træffer foranstaltninger, kan dette føre til rådnende rødder.

Gødning, ernæring af planter

I perioden fra april til slutningen af ​​august kræver blomster regelmæssig fodring. Til dette formål er mineralsk gødning velegnet, som er beregnet til indendørs blomstrende planter.

Når du fodrer, skal du nøje overvåge, at der ikke er overvejende kvælstofgødning i blandingen, der leveres til planten. Hvis denne situation opstår, vil der være en intensiv vækst af stilkene og inhibering af blomsterdannelsesprocessen.

En af de passende typer gødning er "Kemira", dens sammensætning:

 • magnesium;
 • kalium;
 • bor;
 • kobber;
 • fosfor;
 • kvælstof;
 • mangan;
 • zink;
 • molybdæn;
 • jern.

Hvis du derudover fodrer "Kristalon", understøtter den lang og rigelig blomstring. For at forberede sammensætningen skal du opløse en spiseskefuld af lægemidlet i 5 liter vand. Denne fodring udføres en gang om ugen.

Balsam med forskellige farver

Almindelige sygdomme og skadedyr

Når vinteren kommer, bliver ampeløs balsam særlig sårbar over for svampesygdomme. Den farligste for ham er grå rådne.

Hvis planten er syg, er det nødvendigt at transplantere den i en ny beholder og ændre den gamle jord.

Et spindemiderangreb er mere sandsynligt under disse forhold, når planten ikke får nok fugt. Et af tegnene på sygdommen er tilstedeværelsen af ​​snoede blade. Hvis du ikke træffer foranstaltninger til behandling, falder alle bladene af. For at bekæmpe dette insekt anvendes specialiserede præparater: "Actellik" eller "Neoron".

Bemærk! Med hvidflue sygdom begynder bladene hurtigt at blive gule. Insekter findes på undersiden af ​​de nederste blade. I dette tilfælde bruges "Fufanon" eller "Decis" til behandling.

Hvilepleje

Når blomstringen er overstået, skal pedunklene afskæres, og planten skal arrangeres et køligt sted. Det er ønskeligt at tilvejebringe sådanne betingelser, under hvilke temperaturen ikke vil overstige 15 grader. I løbet af denne tid skal vanding være meget moderat.

Nye skud skal vises i februar. Så snart dette sker, skal balsam flyttes til et rum med en højere temperatur og vandes mere intensivt.

Det menes, at ampelous balsam er en lunefuld plante, der kræver meget opmærksomhed. Men hvis det passer godt, vil det glæde dig med en luksuriøs og varieret blomstring gennem næsten hele året.

gæst
0 kommentarer

Husplanter

Have