Pelargonium ampeløst eller geranium - dyrkning og pleje derhjemme

Ampel geranium eller pelargonium er den mest populære plante blandt blomsteravlere: begyndere og professionelle. Denne blomst er fantastisk til dekoration af terrasser, balkoner, indendørs vindueskarme samt udendørs arealer. Gader er også dekoreret med truss geraniums. Pelargonium er en frodig blomstrende plante med afrundede mørke blade. Geranium ampelous, når man tager ordentlig pleje derhjemme, flytter hurtigt til blomstringstrinnet.

Ampel pelargonium: hjemmepleje

For at en blomst skal behage med sit sunde udseende i et helt år, skal den skabe forhold, der er egnede til livet. Og til dette skal du vide, hvad den rigelige geranium kræver (pleje og dyrkning, klemning), funktionerne i hver vækstperiode.

Ampel geranium

Sommerpleje

Geranium vokser aktivt fra det tidlige forår til sensommeren. På dette tidspunkt skal pleje af pelargonium derhjemme bestå af:

 • rettidig vanding. Det er nødvendigt at fugte blomsten, når substratets øverste lag gradvis tørrer ud. I denne sag kan du overdrive det, meget ofte kan du ikke vandre, blomsten vil ikke være taknemmelig for dette. Så vanding skal altid holdes under kontrol og iagttage landet;
 • periodisk fodring
 • klemme nye skud og beskæring.

Ampel pelargonium

Vinterpleje

Pelargoniumpleje om vinteren og sommeren er anderledes. I modsætning til den varme årstid hviler rigelige pelargoner i koldt vejr.

Bemærk! Denne tid er meget vigtig for hende, for hvor stærk blomsten vil være i perioden med aktiv vækst afhænger af, hvordan vinteren går.

Korrekt pleje af pelargoner om vinteren er:

 • placering af blomsten et køligt sted (temperatur er ca. 5-12 ° C);
 • diffust, men lys rumbelysning
 • vand sjældent, ca. 1 gang om 2 uger;
 • Pelargonium-potter skal være langt nok væk fra radiatorer og andre varmekilder.

Funktioner af voksende ampeløst pelargonium på gaden

Pelargonium føles godt både indendørs og udendørs. Derfor plantes rigelige pelargoner ofte i jorden. Kravene til en blomst plantet udendørs forbliver de samme som ved hjemmepleje. For frodig blomstring og sund vækst har det brug for vanding, fodring og periodisk beskæring.

Ampel geranium på gaden

Valg af sæde

Den vigtigste ting til plantning af pelargoner på gaden er jordens sammensætning. Det er et velvalgt land, der giver en blomst styrke. Jorden skal være uden stillestående grundvand, så blomstens rødder beskyttes mod forfald.

Til din information! Et andet vigtigt punkt er, at geranium ikke kan lide ler og lerjord, så steder med sådan jord er ikke egnede til plantning af en blomst.

Belysning

Ampel geranium foretrækker meget lyse steder. Takket være solen begynder pelargonium at blomstre voldsomt, ellers falder knopperne af og kun stilkene begynder at vokse. Det er vigtigt at tage i betragtning, at ampeløse pelargoner, ligesom mange andre blomster, ikke kan lide direkte sollys, så stedet skal være moderat oplyst og skjult for direkte sollys.

Temperaturregime

I blomstringsperioden skal ampeløse pelargoner være på et varmt sted. Den bedste temperatur for denne blomst er ca. 18 ° C. Planten er dog ikke bange for kolde snaps, så du skal ikke bekymre dig om vinterperioden.

Vigtig! Da pelargonium oftest hænger ned fra potten og opløser bladene, skal du vælge et sted til blomsten, så dens grene ikke deformeres fra vinden.

De mest almindelige skadedyr og sygdomme

Desværre, ligesom næsten alle blomster, er geranium også udsat for nogle sygdomme, nogle gange endda skadedyr vises på planten. Med forkert pleje kan pelargoner blive påvirket af grå skimmel, virale mosaikker, forskellige skadelige svampe eller larver.

Kun kemikalier, der sælges i specialbutikker, hjælper med at løse problemet. Men for at forhindre en sådan tilstand af geranium er det lettere at passe på det ordentligt.

Bemærk! Overvanding, utilstrækkelig belysning eller forkert valgt gødning kan forårsage infektion.

Topdressing af ampeløst pelargonium til frodig blomstring

I blomstringsperioden har pelargoner brug for fodring. Du kan hjælpe blomsten i denne periode ved hjælp af forskellige gødninger, der tilsættes jorden hele foråret og sommeren.

I dette tilfælde kommer et kompleks af mineralsk gødning til undsætning. Også blomsteravlere bruger undertiden mælk som topdressing. Men du skal være forsigtig på forhånd, ligesom andre gødninger, skal du fortynde den med vand.

Frodig blomstring af rigeligt geranium derhjemme efter ordentlig pleje

Vigtig! Organisk fodring er ikke egnet til rigelige pelargoner.

Til befrugtning anvendes stoffer som fosfor, kalium og magnesiumsulfat, som også skal fortyndes med vand.

Beskæring og formning af busken

Hvad er geranium beskæring til? Dette spørgsmål stilles oftest af uerfarne gartnere, fordi blomsten vokser alligevel, hvorfor bryde den af? Pelargonium beskæring er nødvendig for at holde busken pæn. Det hjælper også blomsten med ikke at spilde ekstra energi på at strække sig til en unødvendig længde. Således giver planten al sin energi til blomster og frodige blade. Derudover producerer beskæring stiklinger til blomsterformering.

Beskæring

Vigtig! Beskæring kan kun udføres på en allerede moden busk. Denne metode til at skabe blomsterform kan beskadige unge planter.

Alt om beskæring og klemning af pelargonium

Hovedforskellen mellem beskæring og klemning er, at den første mulighed betragtes som en dramatisk måde at omforme en plante, når hele grene fjernes. Dette er nødvendigt for at blomsten skal dannes i form af en busk, ellers hvis beskæringen ikke udføres, og blomsten får lov til at vokse, som den vil, vil grenene forlænge sig, og selve planten vil starte minimum antal blomster.

I det andet tilfælde klemmes kun enderne af stilkene, nemlig vækstpunkterne. Fordelen ved denne metode er, at ikke et, men flere unge skud vises på klemmestedet efter et stykke tid. På denne måde kan du opnå større pragt og bushiness af blomsten.

Det vigtigste ved trimning og klemning:

 • Brug de rigtige værktøjer. Til beskæring af planter er kun et skarpt værktøj egnet, som ikke unødigt vil skade blomsten;
 • vaske eller desinficere hænder inden proceduren for ikke at inficere blomsten med sygdomme.

Du skal beskære planten inden hver overvintring. Således vil pelargoner være i stand til at opretholde deres styrke i den kolde årstid og blomstre storslået om foråret.

Klemning er igen en procedure, der bedst udføres i slutningen af ​​vinteren eller det tidlige forår, men det er ikke forbudt at danne en busk i den følgende tid, når planten allerede blomstrer.

Vigtig! Hvis der er syge skud på blomsten, er det nytteløst at klemme dem.I dette tilfælde er det bedre at skære grenen. Dette vil holde resten sunde.

Dyrkning af pelargonium alene

Dyrkning af en blomst er altid en sjov proces, især hvis planten ikke oprindeligt blev købt i en butik, men plantet alene. Dyrkning af pelargoner kan udføres ved at formere planten ved stiklinger eller ved hjælp af frø.

Spiring

Voksende fra frø

Til spiring af geraniumfrø betragtes perioden fra december til april som den mest gunstige. Proceduren består af flere faser:

 1. Til jorden anvendes en blanding af tørv, sphagnum, havejord og sand.
 2. Den færdige jord med frø skal fugtes og placeres under en film for at danne et slags drivhus.
 3. Det er værd at opbevare en urtepotte med frø i god belysning. Rumtemperaturen skal være 22-24 ° C. Under disse forhold begynder frøene at spire om cirka en uge.
 4. Efter at have ventet i 3 uger kan du plukke de spirede frø.

Sådan vokser du fra stiklinger

For at sprede pelargonium ved stiklinger fra en færdig busk skal du afskære en kvist. Dette gøres bedst om sommeren. Stilken kan give rødder i vand eller direkte i jorden. Når spirerne har rodfæstet, og flere blade er dukket op, anbefales det at klemme. Så busken vil gradvist vokse og blive mere storslået. Hvis du tager dig af stiklinger på den rigtige måde, vil spire efter et år glæde dig med blomster.

Pelargonium transplantation

Transplantationen påvirker i høj grad blomstens sundhed. Det udføres bedst i det tidlige forår. Denne procedure udføres oftest for at øge pladsen til en blomst. Således er en gryde med en diameter på 1,5-2 cm større end den forrige bedre egnet til transplantation. Plantning af pelargonium kræver nøjagtighed og pleje, så du skal være forsigtig.

Vigtig! I bunden af ​​den nye potte skal du lægge udvidet ler, så overskydende fugt ikke forbliver, men fordamper.

Hjemmelavet ampeløst pelargonium er ved at blive en af ​​favoritblomsterne til husmødre, ikke kun fordi det blomstrer meget smukt, men også på grund af dets ikke-krævende pleje. For at en blomst altid skal forblive frodig og smuk, skal du bare være forsigtig og følge enkle, men vigtige regler for pelargoner.

gæst
0 kommentarer

Husplanter

Have