Sorte pletter på bladene af et æbletræ: hvordan man behandler et træ

Gartnere bemærker ofte, at sorte prikker vises på æbleblade. Dette tegn kan indikere temperaturændringer såvel som udvikling af sygdomme. Derfor kan det ikke ignoreres, ellers skal du ikke stole på en god høst. For at udføre behandlingen korrekt skal du først fastslå årsagen til, at bladene på æbletræet bliver sorte. Ellers kan enhver indsats være ubrugelig. Du bør også gøre dig bekendt med, hvilke forebyggende foranstaltninger der kan hjælpe med at beskytte haven mod denne plage i fremtiden.

Tegn på sygdommen

I tilfælde af infektion af æbletræet er der ud over sorte prikker også andre ledsagende tegn. Derfor er det oprindeligt nødvendigt at foretage en grundig inspektion af træet. Dette vil afsløre omfanget af infektionens spredning, det vil sige, det påvirker kun bladene eller også grene, bark, frugter. Dette gør det muligt at udelukke virkningerne af kolde temperaturer.

Sorte prikker på æbleblade kan ikke ignoreres

Yderligere symptomer, der indikerer en infektion i æbletræet:

  • revner i barken;
  • nekrotiske områder på blade, grene, bagagerum;
  • udstødning af æggestokken
  • rådnende frugt på grenene;
  • udtørring af skud
  • for tidligt bladfald.

Vigtig! På basis af de samlede tegn er det muligt at etablere sygdommen og behandle den korrekt.

Årsager til mørke pletter

Sorte pletter på bladene af et æbletræ kan vises som et resultat af udviklingen af ​​en svampe-, viral- og bakteriesygdom. Hver af dem er kendetegnet ved ledsagende funktioner. Derfor bør du undersøge alle mulige sygdomme, der forårsager et sådant symptom, så du i fremtiden kan bekæmpe sygdommen korrekt. Det kan også skyldes mangel på ernæring.

Bakteriel forbrænding, nekrose eller bakteriose

En almindelig æblesygdom, der ofte kommer ind i haven med nye frøplanter. En ildskære kan påvises allerede i træets blomstringsperiode. På dette tidspunkt vises sorte områder på unge blade. Derefter vrides og tørrer pladerne ud, men forbliver samtidig på grenene.

Sygdommen spreder sig også til blomsterstande. Som et resultat kan de blive sorte og smuldre. Frugterne er bundet, men lidt. Mørke prikker vises også på dem, som efterfølgende øges i størrelse. Derfor tørrer æblerne ud, men forbliver på træet indtil vinteren. Barken lider også af ildrør. Det blødgør, hvide pletter vises på det, der ligner skimmel.

Vigtig! Hvis du ikke starter kampen mod bakterielle forbrændinger rettidigt, skal du efter 2 år ændre alle træerne i haven og ikke kun æbletræerne.

Den bakterielle forbrænding spreder sig hurtigt

Klorotisk ringformet plet

Dette er en virussygdom. Det kan identificeres ved små ringformede gule pletter. Derefter bliver de sorte, de bliver større, men størrelsen øges ikke. Som et resultat stopper træets udvikling.

Klorotisk ringplet påvirker hele luftdelen af ​​æbletræet. Det er nytteløst at behandle sygdommen, så det er nødvendigt at være særlig opmærksom på forebyggende foranstaltninger.

Mangel på magnesium og mangan

Manglen på disse komponenter i jorden kan også være årsagen til udseendet af sorte pletter på æbletræets blade. Med mangel på magnesium vises gule pletter oprindeligt mellem venerne, så de bliver sorte. Manglen på dette element påvirker frugterne negativt. Æbler bliver små og ikke velsmagende.

Manganmangel kan også have et lignende symptom. I dette tilfælde begynder pladens kanter at blive gule i starten og derefter bladene helt. Som et resultat bliver de sorte, tørrer ud og falder af.

Mangel på magnesium og mangan forekommer i et æbletræ på sandet lerjord.

Sodet blomstre

Denne svampesygdom bæres af insekter, nemlig bladlus. Oprindeligt vises små rødlige prikker på æbletræets blade, og derefter krølles kanterne, hvilket indikerer en invasion af skadedyr. Derefter er alle pladerne på træet dækket af en sort blomst, der ligner sod. Det interfererer med fotosyntese. Som et resultat tørrer bladene ud og falder af.

Vigtig! Næringsmediet for den sodede svamp er affaldsprodukter fra skadedyr.

Pulveriseret meldug

Denne svampesygdom vises i juni. Du kan identificere det ved de hvide pletter på bladene, som hurtigt øges i størrelse og smelter sammen. Dette forhindrer bladene i at absorbere ilt og lys. Som et resultat bliver de sorte og falder af.

Brun plet, phyllostictosis

Med denne sygdom vises rødlige pletter oprindeligt på træets blade, som efterfølgende øges i størrelse og bliver mørkere. Næringsmediet til svampen er cellesaft. Dette fører i sidste ende til afbrydelse af metaboliske processer i vævene og forårsager fremkomsten af ​​nekrotiske områder. På denne baggrund opstår for tidligt bladfald.

Brun plet spreder sig hurtigt under vådt, blæsende vejr.

De første tegn på phyllostictosis bliver synlige i maj.

Rodforbrænding

Forkert brug af gødning kan også fremkalde udseendet af sorte pletter på æbletræets blade. Ofte forekommer rodforbrændinger hos unge kimplanter. I dette tilfælde vises sorte blade oprindeligt øverst.

Dette skyldes det faktum, at mange uerfarne gartnere lægger frisk gødning i plantegropen. Og dette er absolut umuligt at gøre, da det i fermenteringsprocessen frigiver gasser, der forhindrer rodens rod. Derudover finder overophedning sted ved en høj temperatur, hvilket fører til forbrændinger.

Du kan kun gemme en frøplante ved at genplante et nyt sted i overensstemmelse med alle reglerne i denne procedure.

Vigtig! En høj koncentration af mineralgødning kan også fremkalde rodforbrændinger, derfor må den tilladte dosis ikke overskrides.

Mælkefuld glans

Sorte pletter på blade og æbler kan også vises med en mælkeagtig glans. Denne svampesygdom kan udvikle sig på baggrund af mineralsk sult med skarpe temperaturspring på grund af frysning af træet såvel som med øget surhed i jorden. Oprindeligt vises der lyse pletter på bladene på den sydlige side af kronen, og derefter vises en mørk perlemorglans på grenene, der spredes hurtigt.

Som et resultat påvirker sygdommen grene og frugter, der begynder at smuldre massevis. Hvis det trænger ind i et træs skelet, dør æbletræet.

Vigtig!Det er kun muligt at klare den mælkefulde glans i den indledende fase af udviklingen.

Sårskorpe

Denne svampesygdom påvirker ikke kun æbletræet, pæren, men også andre frugttræer. Desuden er det i hver plante forårsaget af et andet patogen. I mangel af kontrolforanstaltninger kan skurv ødelægge op til 100% af afgrøden.

De første tegn på æblesvamp kan ses, når bladene åbner. De bliver dækket af afrundede mørke pletter, som øges betydeligt i størrelse over tid. I fremtiden overgår svampen til blomster, hvilket resulterer i, at de ikke danner en æggestok.

Med yderligere progression spreder skurven sig til frugten. Som et resultat vises der sorte pletter på æblerne, der ligner vorter.De øges gradvist og danner store nekrotiske områder. Berørte frugter vokser små, deformeres og bliver dækket af revner, de kan ikke spises. Sporer af svampen overvintrer i revner i barken.

Scab angriber udtørrede, svækkede træer

Grå rådne

Denne svampesygdom er meget almindelig i stenfrugtafgrøder. De første tegn på grå rådne kan ses i venen, når knopperne åbnes. Dette fører til deres for tidlige visning.

Derefter spredes sygdommen til skud og blade, hvor der vises sorte pletter, hvilket giver indtryk af en forbrænding. Dette får dem til at tørre ud.

Derefter kan grå rådne forekomme på frugten om sommeren. Køligt, vådt vejr kan provokere dens udvikling.

Æblemosaik

Det er en virussygdom, der spreder sig med pollen og frø af træet. Oprindeligt ser det ud som lyse ringpletter på bladene, som efterfølgende mørkner. Du kan se dem i den indledende fase af vækstsæsonen. Mosaik har en negativ indvirkning på æbletræets udvikling og frugtning.

Vigtig! Mosaikken kan ikke behandles, men virussen dør ved en lufttemperatur på + 37 ... + 40 grader.

Sen rødme

Denne sygdom påvirker ikke kun natskyggeafgrøder, men også æbletræer. Desuden ødelægger det rodkravet i sidstnævnte. Sygdommen begynder oprindeligt med et lille rådneområde i transplantatområdet. Og så skrider den frem og forårsager skade på store områder af cortex.

I mangel af passende kontrolforanstaltninger kan sen rødme sprede sig til æbletræets vaskulære system. Som et resultat påvirker det skud og frugter, der er faldet eller er placeret i den nederste del af kronen.

Vigtig!Sen rødme begynder at udvikle sig i slutningen af ​​juli og spredes hurtigt i regnfuldt, køligt vejr.

På baggrund af metaboliske forstyrrelser vises der brune pletter på træets blade, der gradvist øges i størrelse. Berørte æbler ser vandige ud, men bevarer deres form. Du kan kontrollere, om du skærer en sådan frugt. Inde i det, med denne sygdom, vil der være en intens sprængning af blodkar.

Sen rødme spreder sig langs træet fra bund til top

Stagnerende fugt

Sorte prikker på blade og æbler er et tegn, der kan indikere stillestående fugt i jorden. Problemet kan opstå på grund af nærheden af ​​grundvand, der skyller næringsstoffer fra rodsystemet. Det kan kun løses ved at transplantere et træ til et nyt sted.

Vandlogning kan også forekomme, når der dyrkes et æbletræ i lerjord. Som et resultat forstyrres luftens adgang til rødderne, og dette fører til afbrydelse af metaboliske processer. I dette tilfælde er det nødvendigt at tilføje sand og tørv til det øverste lag af rodcirklen, 10 kg pr. 1 kvm. m. Du skal også lave en grøft langs kanten for at dræne overskydende vand.

Sådan håndteres dette problem

Hvis selv små mørke pletter vises på bladene, er det nødvendigt at behandle kronen på træet med specielle fungicider. Dette vil styrke træets immunitet og forhindre yderligere spredning af sygdommen. Men inden du sprøjter træet, skal du om muligt fjerne de berørte områder og brænde dem.

Denne metode er imidlertid ikke i stand til helt at garantere, at sygdommen ikke vises igen. Derfor kan problemet i fremtiden kun undgås, hvis forebyggende behandlinger udføres flere gange årligt pr. Sæson.

Hvilke stoffer der skal bruges

Til behandling af svampe- og bakteriesygdomme i æbletræet kan du bruge Bordeaux-blanding. Dette præparat indeholder kobbersulfat, som har en skadelig virkning på patogener. Du kan bruge den ikke mere end 5 gange om sæsonen. I dette tilfælde skal koncentrationen af ​​opløsningen ændres for at undgå forbrændinger.

Bordeaux-blandingen har en kontakteffekt, så den skylles af med regn

Kemikalier bør også bruges til at bekæmpe sygdomme. Deres fordel er, at de har en systemisk effekt og trænger ind i alle dele af træet.Derfor giver de langvarig beskyttelse og skylles ikke af regn.

Effektive kemikalier:

  • "Raek";
  • Horus;
  • "Fart".

Men ulempen er, at de kan være vanedannende for patogener. Derfor skal kemiske præparater skiftes under gentagne behandlinger.

Forebyggende havebehandlinger

For at forhindre udseendet af sorte pletter på æbletræets blade er det nødvendigt at udføre forebyggende behandling af haven flere gange om sæsonen. Samtidig er det vigtigt at overvåge rækkefølgen af ​​påføring af præparaterne samt tidspunktet for sprøjtning, ellers vil den anvendte indsats muligvis ikke give det ønskede resultat.

Vigtig! Ikke kun æbletræer har brug for forebyggelse, men alle træer i haven.

Om foråret

I løbet af denne periode af året skal sprøjtning udføres på det tidspunkt, hvor kvælden hæver sig, som normalt forekommer i midten af ​​april. Brug 3% Bordeaux-blanding eller "Horus" til forarbejdning. Du skal sprøjte krone, bagagerum og rodcirkel.

Hvis betingelserne for profylakse overholdes, vil æggestokken ikke lide

I sommers

På denne tid af året er du nødt til at sprøjte æbletræet i løbet af knoppeforlængelsesperioden og efter blomstringen. For at gøre dette skal du bruge 1% Bordeaux-blanding, "Raek" eller "Hastighed". Det er nødvendigt at behandle hele kronen af ​​træet.

I efteråret

Om efteråret skal sprøjtning udføres efter bladfald. På dette tidspunkt anbefales det at anvende en 3% Bordeaux-blanding eller "Horus". Forarbejdning i denne periode hjælper med at ødelægge overvintrende svampesporer og øger træets modstand mod ugunstige eksterne faktorer.

Vigtig! Ud over sprøjtning om efteråret skal du fjerne og brænde faldne blade såvel som hvidvask af træstammen og skeletgrene.

Sorte pletter på æbletræet indikerer et problem. Derfor kan dette tegn ikke ignoreres, da det kan forværre situationen betydeligt. Når alt kommer til alt, jo hurtigere årsagen til deres udseende er etableret, og behandlingen udføres, jo større er chancerne for at få en god høst og forhindre spredning af sygdommen i haven.

gæst
0 kommentarer

Husplanter

Have